Blog

TOP 5 aktivit, při kterých využít rashguardy.

             ilustrční foto1

 

Co to je rashguard?

Rashguard je druh sportovního trička, které je z pravidla vyrobeno z polyesteru, elastanu (spandexu) nebo nylonu. Název se skládá ze dvou slov. Rash a Guard. V doslovném překladu to přímo znamená ochrana před vyrážkou. Rashguardy původem pochází z Austrálie, kde byly využívány pro mnohé vodní sporty, jako například surfing, šnorchlování, přístrojové potápění a samotné plavání. Tyto trička jsou totiž určeny primárně pro ochranu pokožky před spálením při dlouhodobějším vystavování se slunečnímu záření, a dokonce také mohou chránit proti spáleninám od medúz. Dnes je možné setkat se s více typy rashguardů (podle délky rukávů nebo podle materiálového složení), které se hojně rozšířily mezi ostatními sportovci, a to kvůli svým unikátním vlastnostem.

 

1)  BOJOVÉ SPORTY

Rashguardy jsou hojně využívány při bojových sportech. Mezi ty nejznámější patří MMA, Grappling a Brazilské Jiu-Jitsu (BJJ). Existují tři typy podle délky rukávů, a to rashguardy s krátkým rukávem, rashguardy s dlouhým rukávem a rashguardy s tříčtvrteční délkou rukávů. Tričko se nosí buď samostatně, nebo jako spodní vrstva pod kimono (GI). Důvody využívání jsou ochrana kůže proti odřeninám (a následným infekcím), odvádění potu a vlhkosti pro lepší úchopy, ale také i zahřívání svalů pro lepší výkon a prevenci před jejich natažením či natržením. Rozdíl od obyčejného kompresního prádla, které taktéž zahřívá svaly, je složení látky. Rashguard je navržen pro neustálý kontakt. Speciální šití zajišťuje extrémní odolnost proti roztržení a natažení látky.

 

2) CVIČENÍ

Ať už klasicky posilujete, máte kondiční tréninky, nebo děláte kalistheniku, která je v poslední době velmi populární, jednoznačně můžete rashguard využít. Nejen, že zahřívá svaly pro lepší výkon a výdrž při chladných venkovních teplotách (zejména v období pandemie, kdy jsou posilovny zavřené), ale také zabraňuje kvůli svému delšímu střihu ve spodní části vykasávání a odkrývání těla. Ve spodní části se taktéž nachází gumová výztuž pro podpoření této schopnosti. Tričko je zároveň velmi přilnavé na tělo a opticky pak vytváří vzhlednou svalnatou postavu.

IMG_0538 Ilustrační foto: Ukázka gumy zpevňující spodek rashguardů

 

3) RAFTING, KÁNOJING (CANOEING), VODNÍ TURISTIKA

Ať už se jedná o obyčejnou vodní turistiku, kterou je Česko v letním období proslulé, nebo se jedná o adrenalinové sporty na prudkých řekách ve formě jízdy na raftu, kanoi či kajaku, vždy je prospěšné mít správné oblečení. Rashguardy díky své schopnosti ochrany proti UV záření mohou vodákovi, jenž je celý den na sluníčku, pomoci předejít spáleninám od slunce. Při sjíždění prudkých řek, které jsou většinou mimo ČR, a které jsou většinou o dost nebezpečnější než Vltava, bývají mnohdy nezbytnou výbavou neoprenové kombinézy. Tyto řeky jsou častokrát velmi studené a je tak i v létě potřeba nosit toto speciální vybavení. Pod neopren se také doporučuje nosit spodní vrstvu, která slouží buď jako kompresní prádlo, nebo je čistě z hygienických důvodů. Není tedy od věci využít rashguard i pro tyto účely.

 

4) TRIATLON A VYTRVALOSTNÍ ZÁVODY

Rostoucí popularita vytrvalostních a překážkových závodů, jako je například Spartan race nebo Gladiator race a mnoho dalších, přispívá k růstu trhu zaměřujícího se na výbavu pro soutěžící. Zároveň v případě triatlonu obecně a známého Ironman Triathlonu je nutné výbavu opravdu mít. Rashgurad je vhodný druh oděvu právě kvůli svým vlastnostem. Při běhu v nebezpečném prostředí se může jednoduše stát, že se běžec zraní, odře nebo poškrábe. Je potřebné nosit správné oblečení, aby se těmto nežádoucím nehodám předešlo. Rashguardy, jak již bylo řečeno, nabízí mnoho výhod, které podporují a zlepšují výkon sportovců. Jsou tak vhodným tričkem, které má význam nosit při těchto závodech, nebo jen při určitých fázích závodu. Současně je možné rashguard použít jako spodní vrstvu pod jiné oděvy.

 

5) SURFING A POTÁPĚNÍ

V úvodu článku již bylo zmíněno, že původní využití rashguardů sloužilo zejména pro surfaře, potápěče a plavce. Dnes k tomuto využití samozřejmě slouží nadále. V těchto případech jsou více využívány rashguardy s dlouhým rukávem z materiálu, který je více uzpůsoben vodnímu využití. Bývá to z pravidla spojení větší části nylonu s elastanem. Existují ovšem i trička, jež jsou přímo do vody. Rashguard však zůstává i přes to tričkem s víceúčelovým využitím.